Methode

Wat we doen

We fokken en trainen ‘duurzame’ sportpaarden. Dat klinkt populair, maar is oprecht. We houden de paarden in groepsverband, in paddocks met schuilstallen en ‘bedden’ waar ze op kunnen liggen. Daarnaast krijgen ze onbeperkt ruwvoer door middel van ‘slow feeders’. Onze paarden zijn daardoor continu in beweging en ‘goed tussen de oren’; rustig, tevreden en sociaal. Bovendien worden de paarden al vanaf jongs af aan tot en met de training fysiek in balans gebracht.

Behandelingen: al vanaf veulen

De veulens worden al één of twee keer door een fysiotherapeut of osteopaat behandeld. Op die leeftijd zijn ze namelijk vaak niet recht door de bevalling of gek doen. Als het nodig is, worden de veulens zoveel als nodig is nagekeken en losgemaakt. Zo krijgen ze fysiek de beste start.

 

Training

Op driejarige leeftijd worden de paarden rustig vanaf de grond getraind, sommige al zadelmak gemaakt, maar pas vanaf vijf jaar echt opgepakt. Tenslotte zijn paarden pas op hun zesde/zevende volgroeid. Te vroeg trainen levert later schade op. Het is wel goed om op vijfjarige leeftijd te trainen, omdat het de botdichtheid verbetert. We nemen er dus graag de tijd voor.

We trainen op een paardvriendelijke manier; de paarden lopen meer op lengte (niet te laag, maar neus op of voor de loodlijn), zodat zij écht hun achterbenen onder de massa moeten plaatsen. Dat kan niet anders, door het hefboomeffect. Hierdoor wordt de onderlijn korter en de bovenlijn langer. Dit in tegenstelling tot ‘laag, diep en rond rijden’.

Door op lengte en in balans te trainen, wordt het lijf niet in elkaar gedrukt en ontstaan er geen kronkels; het paard hoeft dus niet compenseren. Hierdoor worden blessures voorkomen en blijft het paard dus ook op langere termijn beter in vorm. Uiteraard kan er altijd een keer wat uitzonderlijks gebeuren, waardoor trauma ontstaat, maar die ontstaat niet door deze manier van trainen.

Methode

We trainen met een focus op balans en vertrouwen. Het paard loopt in balans en op eigen benen met vertrouwen in de trainer. De aanloop is wat langer, maar de ‘winst’ op lange termijn des te groter. Daarnaast werken we ook aan onszelf;  de ruiterbalans. Die is tenslotte cruciaal bij het in balans brengen van je paard.